FAQ

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Kredietpaspoort via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 085- 224 0001 

Is het voor startende ondernemers interessant om een Kredietpaspoort aan te maken?

Voor starters die wel een externe financiering nodig hebben, is het Kredietpaspoort interessant. Starters kunnen nog geen financiële resultaten laten zien. Zij zullen daarom de financier nog sterker moeten overtuigen, dat hun plannen en product de moeite waard zijn. Het Kredietpaspoort levert met de ondernemers- en ondernemingstest handvaten om een reëel beeld van jouw kwaliteiten te geven. 

Is het voor ZZP-ers interessant om een Kredietpaspoort aan te vragen?

Als je als ZZP-er wilt groeien en meer geld wilt investeren in je onderneming, dan is het zinvol om te weten hoe jouw kredietwaardigheid eruit ziet. Daarnaast biedt het Kredietpaspoort inzicht in jouw ondernemersprofiel,  wat voor jou als ZZP-er  tot nieuwe inzichten kan leiden.

Krijg ik met het Kredietpaspoort gegarandeerd een krediet?

Nee, het Kredietpaspoort is een hulpmiddel om jou als ondernemer meer (zelf)inzicht te geven en het aanvragen van krediet te versoepelen.  Je zult meer kans op financiering maken wanneer je beter voorbereid het traject in gaat. Bovendien, wanneer je Kredietwaardigheid hoog blijkt, zal je kans op succesvolle financiering hoger zijn.

Wat moet ik doen om een eigen Kredietpaspoort aan te vragen?

Aanmelden is zeer gemakkelijk! Je kunt je registreren door op de homepage op de knop “REGISTREER” te klikken.  Je maakt een profiel aan door het invullen van je naam, emailadres en een wachtwoord. 
Heb je een couponcode ontvangen? Dan kun je deze hier invullen. Wanneer je vervolgens klikt op registreren zul je in je e-mail inbox een activatiecode ontvangen waarmee je je aanmelding kunt afronden.

Hoe waarborgt het Kredietpaspoort de kwaliteit van de vragenlijsten?

De vragenlijsten die betrekking hebben je ondernemerskwaliteiten en de kenmerken van je onderneming, zijn gevalideerd en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit maakt dat de uitkomsten zeer betrouwbaar zijn en overeenkomen met de werkelijkheid.

Doordat de vragen afhankelijk zijn van je antwoorden op vorige vragen en doordat bovendien controlevragen zijn toegevoegd, zijn de uitkomsten niet te manipuleren. 

Bovendien kan de ondernemerstest de “e-scan” maar 1 keer per jaar worden ingevuld, wat de betrouwbaarheid ten goede komt.

Hoe maakt Kredietpaspoort een inschatting van mijn Kredietwaardigheid?

Om een inschatting te kunnen maken van je kredietwaardigheid maakt Kredietpaspoort gebruik van een URA rating.De URA rating wordt opgebouwd uit meerdere kengetallen om de kredietwaardigheid van individuele ondernemingen te beoordelen. De kengetallen zeggen iets over jouw liquiditeit, solvabiliteit, (verhouding tussen vreemd en eigen vermogen), winstgevendheid van jouw onderneming etc. De URA rating is het meest accuraat als de actuele en juiste gegevens uit de eigen financiële administratie worden aangeleverd. Hoe beter de rating hoe makkelijker een financier krediet wil verstrekken aangezien het risico dan (zeer) laag is.

Kan ik mijn boekhouding koppelen aan mijn Kredietpaspoort?

Ja, dat kan inmiddels in veel gevallen. Met een aantal boekhoudpakketten kan direct een koppeling gemaakt worden, zodat per direct (maandelijks) een URA rating van jouw financiële situatie gemaakt kan worden.Als het boekhoudpakket niet aan het Kredietpaspoort gekoppeld kan worden, kun je gegevens wel laten inlezen in het Kredietpaspoort. Omdat alle boekhoudprogramma’s vanaf 2015 via het SBR (Standard Business Reporting) moeten rapporteren is een digitale invoering van jouw up-to-date cijfers altijd mogelijk. In de loop van 2015 zal de functionaliteit worden toegevoegd waarbij er een automatische koppeling met je boekhoudpakket wordt gemaakt. Daar kan er er continue een actuele rating gegeven worden.

Wat is SBR?

SBR staat voor Standard Business Reporting en is in Nederland wettelijk de nieuwe standaard voor het aanleveren van financiële gegevens. SBR werkt met XBRL. XBRL is een open standaard die aan bepaalde informatie labels meegeeft. Het Kredietpaspoort gebruikt deze standaard om financiële informatie van ondernemers en hun boekhouding te koppelen met het Kredietpaspoort en zo digitaal te verwerken. Via deze data wordt bijvoorbeeld de URA-rating gegenereerd.

Ik krijg de foutmelding ‘Ophalen van rating mislukt’. Hoe kan dat?

Er zijn te weinig financiële gegevens ingevuld om een rating te maken. Voor de Balans moeten minimaal cijfers verschijnen voor Totaal passiva en Totaal activa. Dit betekent het veld ‘Immateriële vaste activa’ en ‘materiële vaste activa’ ingevuld moet worden en één van de velden van de Totaal passiva zoals eigen vermogen. Voor het Resultaat is het belangrijk dat er een cijfer verschijnt voor ‘Totaal resultaat na belasting’ door bijvoorbeeld de ‘Netto omzet’ in te vullen.

Ik krijg de foutmelding ‘Fout in bestand gevonden’. Hoe kan dat?

Er is een verkeerd bestandstype gekozen in het drop down menu. Hierdoor kan het systeem het format niet ‘herkennen’ en de cijfers inlezen. Kies het juiste bestandstype bij het juiste format, dus bijvoorbeeld FINAN XML of Audition Rating bij een .xml-bestand. Er staat een fout in het aangeleverde bestand van de boekhouding. Zorg dat de jaarcijfers volgens SBR aangeleverd worden.

Wat doet Kredietpaspoort met mijn gegevens?

Het Kredietpaspoort gaat zeer zorgvuldig met jouw gegevens om. Zo gebruiken we specialistische software van TNO en zwaar bewaakte servers om je gegeven veilig op te slaan. We garanderen dat jouw persoonlijke Kredietpaspoort niet ingezien kan worden door het Kredietpaspoort zelf of een derde partij. Het is volledig aan jou als ondernemer om te bepalen met wie je de gegevens wilt delen.

Wel kan het Kredietpaspoort je een bericht versturen om toestemming te vragen voor het gebruik van jouw data voor wetenschappelijk onderzoek. Je privacy is gewaarborgd aangezien onderzoekers nooit kunnen herleiden waar de data van afkomstig is. Als je geen toestemming geeft gebruiken we jouw gegevens uiteraard niet.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Als je je wachtwoord bent vergeten kan je gewoon op de inlog pagina een nieuw wachtwoord aanvragen. Het nieuwe wachtwoord wordt dan naar je e-mailadres gestuurd. Met dit automatisch gegenereerde wachtwoord kun je inloggen. 

Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen bij mijn Kredietpaspoort?

Dit kan aan een onjuist gebruikersnaam of wachtwoord liggen. Bij de gebruikersnaam wordt altijd gevraagd naar je complete e-mailadres, dus controleer of je het juiste en complete e-mailadres correct hebt ingevuld. Controleer het wachtwoord op juistheid, denk aan Hoofdletters. Kom je er niet uit vraag dan een nieuw wachtwoord aan of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kan ik mijn Kredietpaspoort lokaal opslaan (bijv als pdf)?

Het is nu mogelijk je Kredietpaspoort te delen door middel van een weblink te versturen aan een emailadres. De huidige versie van het Kredietpaspoort ondersteunt het lokaal opslaan van je Kredietpaspoort nog niet.

Mijn ontvangen couponcode lijkt niet te werken, hoe kan dat?

De couponcode is door ons per email verzonden naar een emailadres van de ontvanger. Dit e-mailadres moet samen met de couponcode op de registratiepagina ingevuld worden, aangezien e-mailadres en couponcode gekoppeld zijn. De couponcode bestaat uit een combinatie van 14 karakters (letters, cijfers en streepjes) die in het geheel ingevuld moet worden.
Een voorbeeld hoe een couponcode er uit ziet is: bab4-2c7v-28w9

kredietpaspoort-logo-small